Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Ληθαίος ο Μέγας


Μια όμορφη αναφορά για το Ληθαίο ποταμό
Απόσπασμα από το ηλεκτρονικό βιβλίο του Κωνσταντίνου Κατσαρού «Η ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ»

Τα Τρίκαλα είναι η μοναδική πόλη  στην Ελλάδα που την διασχίζει στο κέντρο της  ποτάμι μόνιμης ροής  και παροχής,  ο ιστορικός  Ληθαίος.
Αρχή πάντων ύδωρ  είπε ο Θαλής  και τα  σύγχρονα Τρίκαλα, παραλληλίζοντας την φιλοσοφία, έχουν την αρχέγονη αφετηρία ζωής και αυτόν τον πλούτο της δημιουργίας,  είναι κτισμένα πλέον επί του ύδατος,  αφού  διασχίζονται  και διαβρέχονται από  τρία  ποτάμια,  Ληθαίος, Αγιαμονιώτης, Κουμέρκης που καταλήγουν ενούμενα στον, περιβάλλοντα την περιοχή από νότια, αργυροδίνη ποταμό Πηνειό.
Με την ευρύτερη έννοια της σχετικότητας και με πολλή φαντασία θα μπορούσαν, μυθοπλαστικά, να χαρακτηρισθούν πλωτή και κινούμενη, προς το μέλλον  και το όνειρο,  πόλη.
Και  ας το πάρει το ποτάμι  αν μετουσιώσουμε το πραγματικό στο εικονικό και ρομαντικό, στην ελπίδα, στην αισιοδοξία  και στη χάρη,  πόσο λυρισμό και  πόση ποίηση,  πόσες εικόνες,  πόσα χρώματα και πόσες ευωδιές  δεν έχουν  οι όρκοι αγάπης,  τα νεανικά όνειρα και τα συναισθήματα τόσων ανθρώπων, τόσων  παιδιών και τόσων ψυχών, που τα ανάλαφρα νερά του Ληθαίου,  με την αέναη κίνησή τους,  νωχελικά  αρμενίζοντας, ανακατεύονται, γίνονται ένα και τα μεταφέρουν με τους γκριζογάλανους κυματισμούς, στον ωραίο  κόσμο της δροσοστάλαχτης ομορφιάς, και στην παραδεισένια χώρα της πραγμάτωσης των ονείρων!
Και πόσες βασανισμένες ψυχές δεν βρήκαν βάλσαμο, δεν  ξαλάφρωσαν από τον καημό, τον  πόνο και τη θλίψη  που ο παυσίλυπος και  ιαματοδότης  ποταμός της λήθης  πρόθυμα άφηνε να βυθίζονται,  να ξεπλένονται,  να μαλακώνουν,  να γλυκαίνουν, να παρασέρνονται, να εξαγνίζονται να εξαγιάζονται στα νερά του και να μετουσιώνονται σε κανόνες μιας νέας ζωής και μιας νέας πορείας !


Όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλης είναι διαποτισμένοι από την εικόνα, την  ύπαρξη,  την  παρουσία και  τα νάματα του ποταμού, είναι παιδιά του Ληθαίου!
Είτε είσαι ευτυχισμένος, είτε δυστυχισμένος το ποτάμι πάντα ρεί και σε καλεί, καλεί τη σκέψη σου και τη ματιά σου,  σου στέλνει ένα μυστικό φυσιολατρικό μήνυμα ρυθμού ζωής και  κάτι καλό και ευχάριστο  έχει για σένα, για αναδημιουργία, αναπόληση, αναστοχασμό και ονειροπόληση. 




Η  αρχαία και η παλαιά  πόλη   χτίστηκε και αναπτύχτηκε  βόρεια και ήταν εφαπτομενική του ποταμού.  Με το πρώτο  πολεοδομικό σχέδιο που εκπόνησε ο δημομηχανικός Μένανδρος Ποτέσσαρος  το 1884  η πόλη επεκτάθηκε προς τα νοτιοδυτικά πέραν του ποταμού  και με τα επόμενα ρυμοτομικά  σχέδια του 1928 και του 1937 η επέκταση του σχεδίου οριστικοποίησε την κεντροβαρική θέση του ποταμού στο σύνολο του σχεδιασμού και έτσι ο Ληθαίος  διασχίζει στο κέντρο πλέον την πόλη των Τρικάλων.  
Μάλιστα ο Ποτέσσαρος το 1884, σε επιστολή προς την σεβαστήν Δημαρχίαν Τρικκαίων, αναφέρει επί λέξει:
«Συμπεριλαβών όπως αποτελέσει μέρος της ρυμοτομίας το υπό των μηχανικών της  Γαλλικής αποστολής χαραχθέν διάγραμμα  του την πόλιν διαρρέοντος Ληθαίου  προεξέτεινα αυτό κατά το δεδομένον σύστημα από της γεφύρας  Μαρούγγαινας μέχρι της γεφύρας  Κουρσούμ Τζαμί  τροποποιήσας άμα προσφορωτέρως τω προορισμώ των τας ένθεν και ένθεν τούτω οικοδομικάς γραμμάς επί τω ευθυγραμμότερον».
Έτσι η πόλη πήγε προς το ποτάμι και το ποτάμι έγινε η καρδιά της πόλης!
Μια μοιραία συνύπαρξη που καθόρισε και καθορίζει την ιστορική διαδρομή και το μέλλον της πόλης.  Τρίκαλα και Ληθαίος είναι ταυτόσημα και πορεύονται πλάι-πλάι  και από κοινού το περιβαλλοντικό, αισθητικό και  γεωγραφικό τους πεπρωμένο.


Για περισσότερα πατήστε εδώ: http://ergotexniki.blogspot.gr/2014/06/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας