Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Σύσκεψη εκπροσώπων του Βαλτινού με τους βουλευτές Τρικάλων για τη μονάδα βιορευστών



Για το ζήτημα της δημιουργίας μονάδας εκμετάλλευσης βιορευστών στο Βαλτινό, συναντήθηκαν την Δευτέρα το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2017, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του κόμματος και εκπρόσωποι των κατοίκων του χωριού.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι βουλευτές Τρικάλων κ. Παναγιώτα Δριτσέλη και κ. Χρήστος Σιμορέλης, ο γραμματέας της Ν.Ε. κ. Σταύρος Νταούλας, ο αναπληρωτής γραμματέας κ. Χρήστος Μπάτζιος και ο υπεύθυνος γραφείου Τύπου κ. Κώστας Παππάς, ενώ από το Βαλτινό συμμετείχε τετραμελής Επιτροπή με τους πρώην δήμαρχο Καλλιδένδρου κ. Δημήτρη Τσιγάρα, τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Σταμούλη, τον κ. Αθανάσιο Ζαμπακά και τον κ. Χρήστο Ιωάννου.
Οι εκπρόσωποι των κατοίκων του Βαλτινού ανέφεραν πως όλοι οι κάτοικοι εναντιώνονται στην συγκεκριμένη επένδυση, όπως εξάλλου και οι αυτοδιοικητικοί φορείς.
Την πολιτική και την έμπρακτη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά των βουλευτών Τρικάλων στο θέμα αυτό ζήτησε η Επιτροπή, σημειώνοντας πως ο αγώνας τώρα γίνεται για να αναιρεθεί η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης, που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, επισημαίνοντας πως η εν λόγω μονάδα, αν και ΑΠΕ, θα «προσφέρει» ρύπους στην περιοχή, θα υποβαθμίσει καλλιέργειες και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενώ δεν θα δώσει καμία θέση εργασίας στον τόπο, την ίδια ώρα που θα εισάγει ποσότητες βιορευστών, αφού στην περιοχή δεν παράγονται τέτοιες. «Είμαστε υπέρ των επενδύσεων, όμως με τρόπους που δεν θα ζημιώνουν, αλλά θα προσφέρουν» τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής.
Η κ. Δριτσέλη στην τοποθέτησή της υπογράμμισε πως οφείλουν όλοι οι πολίτες να τηρούν την νομιμότητα και συμβούλευσε τους εκπροσώπους των κατοίκων για τον τρόπο και για τις μεθόδους που μπορούν να κινηθούν, ώστε να επιτύχουν τον σκοπό τους. «Στην πρόσφατη συνάντησή μας με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο για το ζήτημα του Ελαφίου, του θέσαμε και το ζήτημα του Βαλτινού, οπότε αναμένει ενέργειες» δήλωσε η κ. Δριτσέλη.
Ο κ. Σιμορέλης επισήμανε πως οι βουλευτές έχουν νομοθετική εξουσία και δεν λαμβάνουν αποφάσεις, ούτε μπορούν να καταργήσουν κάποιες, προσθέτοντας πως τέτοια ζητήματα δεν ενδείκνυνται για πολιτικολογία. Οι επενδύσεις πρέπει να είναι καθαρές από πάσης πλευράς και να έχουν ανταποδοτικότητα τόνισε ο κ. Σιμορέλης, υπογραμμίζοντας πως και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να έχει σχεδιασμό χρήσεων γης.
Ο κ. Παππάς ανέλυσε επιστημονικά το ζήτημα, επισημαίνοντας πως το πρώτιστο και κυριότερο είναι να τεκμηριωθεί ισχυρά οποιαδήποτε ενέργεια αναλάβουν οι κάτοικοι. «Η εκμετάλλευση βιορευστών είναι ΑΠΕ, όμως δεν έχουν όφελος για την τοπική και εθνική οικονομία, καθώς όλα είναι εισαγόμενα και τελικά κάθε επένδυση πρέπει να έχει και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας» δήλωσε ο κ. Παππάς.
Σχετικό βίντεο: πατήστε εδώ
Τέλος, οι εκπρόσωποι των κατοίκων του Βαλτινού επέδωσαν στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τα αποτελέσματα των εργασιών της Λαϊκής Συνέλευσης των κατοίκων Βαλτινού.

Προς τους βουλευτές του νομού Τρικάλων.
Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 10- 9- 2017 στο Βαλτινό, η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων του Βαλτινού και της ευρύτερης περιοχής, για το θέμα της μονάδας καύσης βιορευστών που ενέκρινε ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των θεσμικών οργάνων της Τ.Α.
Στην αρχή της συνέλευσης έγινε μια αναφορά πάνω στο ιστορικό του θέματος από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και στη συνέχεια τέθηκε το ζήτημα πάνω στο οποίο υπήρξαν τοποθετήσεις των φορέων και ακολούθησε ένας κύκλος συζητήσεων.
Τα θέματα που τέθηκαν και επισημάνθηκαν στη λαϊκή συνέλευση ήταν τα εξής:
1). Η ανεπάρκεια των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης, και οι αντιρρήσεις επί της χωροθέτησης.
2). Η απουσία μονάδας παραγωγής της πρώτης ύλης, αυτού του είδους, που είναι τα βιορευστά (φυτικά έλαια ή τηγανέλαια) και η εισαγωγή τους από το εξωτερικό δεν δικαιολογεί τη διαστασιολόγηση της σχεδιαζόμενης μονάδας.
3). Η Έλλειψη ενημέρωσης των κατοίκων από τους επενδυτές, για τα περιβαλλοντικά, για πιθανούς κινδύνους ή πιθανά οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας. Επίσης εκφράστηκαν επιφυλάξεις, όσον αφορά την αδυναμία ελέγχου τήρησης των κανόνων λειτουργίας και ασφαλείας της μονάδας, καθώς και η αδυναμία ελέγχου των ποιοτικών προδιαγραφών των εισαγόμενων πρώτων υλών. 
4). Η Αξιολόγηση του μεγέθους της ρύπανσης και οι επιπτώσεις από συσωρευτική επιβάρυνση του περιβάλλοντος καθώς ήδη υπάρχουν και άλλες αιτήσεις ανάλογων επενδύσεων προς αδειοδότηση στην περιοχή, δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για κοινωνική συναίνεση.
5). Η αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, η οποία κατά τη έκδοση της απόφασης, αγνοώντας και παρακάμπτοντας τη γνώμη των θεσμικών οργάνων, πλήττει το κύρος της Τ.Α. και προσβάλει τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους.
6). Η Διερεύνηση μέσων και μορφών αντίστασης και γενικότερης στάσης επί του θέματος (Δια της νομικής οδού και δια της πολιτικής πίεσης) κλπ.
Για τα παραπάνω θέματα υπήρξαν τοποθετήσεις, από τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, από τον Δημοτικό Σύμβουλο της δημοτικής παράταξης «Λαϊκής συσπείρωσης» κ. Γιώργο Καϊκη, από τον Δημοτικό Σύμβουλο της δημοτικής παράταξης «Φυσάει κόντρα για την αλλαγή» κ. Δημήτρη Παπαθανασίου και από διάφορους κατοίκους της περιοχής.
Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ένας διάλογος, τέθηκαν προτάσεις, συνοψίστηκαν και καταλήγοντας αποφασίστηκε ο τρόπος αντίδρασης και στάσης απέναντι στο πρόβλημα, όπως:
1. Ο Δήμος Τρικκαίων αναλαμβάνει την συνδρομή στην άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος κατά της απόφασης ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας για παράβαση νόμου, σύμφωνα και με τα ειδικότερα στοιχεία που περιέχονται στις αποφάσεις γνωμοδοτικού χαρακτήρα που εξέδωσαν τα αρμόδια συλλογικά όργανα και δεν ελήφθησαν σχετικά υπόψη».
2. Τη συνδρομή στην άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος για την διερεύνηση, διαφόρων ενδεχόμενων παρατυπιών και παράνομων ενεργειών του φορέα υλοποίησης του έργου.
3. Την συνδρομή διάθεσης λεωφορείων για κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας- των κατοίκων στο γραφείο του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στη Λάρισα.
4. Τέλος οι εργασίες της Λαϊκής Συνέλευσης έκλεισαν με την έκδοση κοινού ψηφίσματος.
Ψήφισμα
Εμείς, οι κάτοικοι του Βαλτινού, που συγκεντρωθήκαμε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 στο Βαλτινό, διαμαρτυρόμαστε και εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή μας για την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Η έγκριση της ΜΠΕ για μονάδα βιορευστών πολύ κοντά στο χωριό μας, παρακάμπτοντας ΟΛΕΣ τις απορριπτικές αποφάσεις ΟΛΩΝ των αρμόδιων θεσμικών οργάνων του νόμου, που παράλληλα είναι εκφραστές της κοινωνίας, μας έχει δυσαρεστήσει.
Πώς είναι δυνατόν, ο Συντονιστής να ΑΓΝΟΕΙ και μάλιστα επιδεικτικά, 4 αποφάσεις;
Πώς είναι δυνατόν να μην παίρνει υπ’ όψιν του, την  απόσταση της μονάδας από το δάσος φράξου της Παναγίας, λίγο έξω από το χωριό μας και το οποίο δάσος μόλις πριν δύον μήνες, κηρύχθηκε μνημείο της φύσης από το Δημοτικό Συμβούλιο; Δεν έχει επαφή με την τοπική κοινωνία ο Συντονιστής;
Πώς είναι δυνατόν να αδυνατεί το ίδιο το κράτος να απαντήσει στο ερώτημα «ποιο το παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική ύπαιθρο και τα χωριά του Δήμου Τρικκαίων συγκεκριμένα», αλλά ο Συντονιστής να έχει βρει ήδη τι πρέπει να γίνει; Δηλαδή, μια μονάδα καύσης βιορευστών; Αυτό είναι το μέλλον μας;
Αρνούμαστε ένα μέλλον με  μια μονάδα που δεν έχει σχέση με την τοπική οικονομία, δεν γνωρίζουμε από πού και πώς θα εισάγει τα προς καύση προϊόντα, δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, δεν σέβεται το περιβάλλον, με την καύση ελαίων άγνωστης προέλευσης δίπλα από καλλιέργειες.
Αρνούμαστε να είμαστε «τυχαίοι» και «μοιραίοι» στα χέρια ενός υπαλλήλου, που χωρίς να λογοδοτεί πουθενά, αποφάσισε κάτι για το οποίο 4 εντεταλμένοι από την κοινωνία φορείς, απέρριψαν.
Αρνούμαστε να γίνουμε πειράματα σε μια επιχειρηματική δράση με σοβαρές αμφιβολίες ως προς την ουσία της.
Αλήθεια, γνωρίζει ο Συντονιστής, που τόσο εύκολα έβαλε την υπογραφή του σε μια τέτοια επένδυση, να απαντήσει, ποιο είναι το νομικό πλαίσιο για τα όρια των καύσεων σε παρόμοιες μονάδες; Ποια η απαραίτητη χωρητικότητα; Ποιες εξασφαλισμένες ασφαλιστικές δικλείδες υπάρχουν, σε περιπτώσεις μόλυνσης του γύρω περιβάλλοντος; Αλήθεια, ποιοι είναι οι νόμοι που διέπουν τη λειτουργία μονάδων βιορευστών στην Ελλάδα;
Αρνούμαστε να γίνουμε παιχνίδι. Αμφιβάλλουμε για την αλήθεια της φήμης, ότι η μονάδα πωλήθηκε πριν καν αδειοδοτηθεί. Αν ισχύει αυτό, αν δηλαδή η μονάδα πωλήθηκε με την πιθανότητα να υπάρχει εξασφαλισμένη η έγκριση της ΜΠΕ, τότε «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»...
Εμείς, οι κάτοικοι του Βαλτινού, διατρανώνουμε με κάθε τρόπο την αντίθεσή μας σε αυτή τη μονάδα, που δεν τηρεί προϋποθέσεις και όρους.
Θα παλέψουμε με κάθε τρόπο.
Το μέλλον μας, το περιβάλλον, η ζωή μας, δεν ισούνται με μια υπογραφή που αγνοεί την ίδια την κοινωνία και τους θεσμικούς της εκπροσώπους.
 Ισούνται με την ισονομία, τη διαφάνεια, την προστασία περιβάλλοντος και ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας