Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Οι βιγλάτορες στα Κανάλια της Καρδίτσας



Τα Κανάλια ανήκουν στο Δήμο Ιθώμης. Βρίσκονται σε απόσταση 14 χλμ. από την Καρδίτσα και σε υψόμετρο 350μ. με θέα προς το Θεσσαλικό κάμπο. Το όνομα του χωριού οφείλεται, σύμφωνα με την παράδοση, στα κανάλια που έφερναν το νερό από τις πηγές στη Μονή Λυκουσάδας. Στο χωριό σώζονται αρκετά δείγματα παραδοσιακής-ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής. Η γραφική ατμόσφαιρα και οι πολλές ομορφιές του χωριού μαγεύουν κάθε επισκέπτη.
Σε μία από τις επισκέψεις μας, στο πανέμορφο αυτό χωριό, επιλέξαμε τρεις οπτικές γωνίες και αποτυπώσαμε σε σκίτσα τρία παλαιά σπίτια.
Σπίτια σχεδόν ερειπωμένα, που βρίσκονται στο μεταίχμιο της αλλαγής φρουράς, παραχωρώντας τη θέση στο επερχόμενο.
Όσα γλύτωσαν από τα δόκανα των μηχανών, έχουν πιαστεί στα δόκανα του χρόνου και ανυπεράσπιστα παραδίνονται στην αποδόμηση.


Ποιος ξέρει τι ιστορίες να διαδραματίστηκαν σ’ αυτά τα σπίτια, σ’ αυτές τις γειτονιές;
Βιγλάτορες του Θεσσαλικού κάμπου, και θεματοφύλακες της λαϊκής παράδοσης, στέκουν εκεί και θωπεύουν τις αναμνήσεις, τα όνειρα και τις ελπίδες.
Μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους και μας αφυπνίζουν τις θύμησες, έτσι που να νοιώθεις την ανάγκη να περιδιαβείς στα κατατόπια τους, να γνωρίσεις τις ομορφιές, να γευτείς τις μυρουδιές, να ακούσεις τους ήχους, να θυμηθείς τους προγόνους.


Γιατί, όπως μας διδάσκει ο Καζαντζάκης: «Το πρώτο μας χρέος εκτελώντας την θητεία μας στην ράτσα, είναι να νοιώθουμε μέσα μας τους προγόνους».

επικοινωνιστε μαζι μας