Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Γεμίζουν νταλίκες με καρπούζια, αλλά μηδαμινό το κέρδος για τους αγρότες.


Το καρπούζι ίσως είναι το πιο αγαπημένο και απολαυστικό φρούτο του καλοκαιριού. Ποιος δε θα ήθελε να έχει στην κουζίνα του και να γεύεται ένα δροσερό, ζουμερό, κόκκινο και γλυκό καρπούζι;
Η σπορά των καρπουζιών στο Βαλτινό, γίνεται κατά τον Απρίλιο-Μάιο, ενώ σε θερμοσπορεία (σκεπαστά) κατά το μήνα Μάρτιο. 
Η προετοιμασία του εδάφους, τα οργώματα, τα σβαρνίσματα και στη συνέχεια τα ποτίσματα καθιστούν τη διαδικασία της καλλιέργειας των καρπουζιών, μέχρι να δέσει και να ωριμάσει ο καρπός.
Η ωρίμανση των καρπουζιών διακρίνεται από τον χαρακτηριστικό κρότο, ο οποίος τότε είναι υπόκωφος, ενώ στα άγουρα είναι ξηρός και μεταλλικός. Επίσης από το τρίξιμο της σαρκός, που παράγεται όταν το καρπούζι πιέζεται μεταξύ των χεριών.


Οι αγρότες της περιοχής μας γνωρίζουν πολύ καλά την καλλιέργεια του καρπουζιού και δεν είναι λίγοι αυτοί, που κάθε χρόνο καλλιεργούν και ρισκάρουν, αντιμέτωποι με τον καιρό και την διαμόρφωση της τιμής πώλησης.
Φέτος, οι παραγωγοί καρπουζιού στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής, καθώς η τιμή πώλησης του προϊόντος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.


Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε ικανοποιητικά, επιτρέποντας τους καλλιεργητές να ελπίζουν σε μία καλή χρονιά, πλέον έχει διαμορφωθεί στα 15 λεπτά το κιλό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα έξοδα της καλλιέργειας.
Ολόκληροι τόνοι καρπουζιών φορτώνονται σε νταλίκες και εξάγονται «με χοντρική» για Ρουμανία και Βουλγαρία σε εξευτελιστικές τιμές. Όμως, όχι μόνο δεν μένει κέρδος για τους αγρότες, αλλά δεν θα μπορέσουνε να καλύψουν και τα έξοδα της φετινής παραγωγής». Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αν δεν υπάρξει άμεσα αύξηση στην τιμή διάθεσης του προϊόντος τότε η λήξη της καλλιεργητικής περιόδου θα βρει τους αγρότες χρεωμένους ως το λαιμό.

επικοινωνιστε μαζι μας