Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Διάλεξε πλευρά του ποταμού!…



Της ΛΙΑΝΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗ
(Στηλη "ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΜΟΝΙΟ" του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ")
Το ποτάμι είναι βαθύ, άγριο, απροσδιόριστης ορμής. Κατεβάζει ανθρώπινα έργα κι εγκλήματα, τραύματα και θαύματα, πνιγμένους και χαλάσματα. Κυρίως όμως κατεβάζει και γίνεται αδιάβατο, όλον τον πλούτο της γης που παράχθηκε και παράγεται στην πηγή της ζωής, την εργασία των πολλών ανθρώπων, ανακατεμένο με τα απόβλητα των κλεφτών του. Η φύση που έφτιαξε τον άνθρωπο είδος ξεχωριστό από το λύκο, ήρθε τα πάνω κάτω και ορμάει σα βρισιά στα νερά του ποταμού.


Είναι ώρα να διαλέξουμε όχθη. Από τη μια οι μαυραγορίτες, οι ρουφιάνοι και οι δοσίλογοι, οι ενσωματωμένοι στην κοίτη της κρίσης. Κι από την άλλη πολεμιστές και ποιητές. Ηρωες της καθημερινότητας και του δέους της φύσης. Οι άφοβοι. Ο καθένας κι η κάθε μια από μας πρέπει θαρρώ, ελπίζω, παλεύω, να ξυπνάει και να κοιμάται, να δουλεύει και να ερωτεύεται, να πονάει και να λυγάει έστω, με την αυτοπροσταγή: Διάλεξε πλευρά του ποταμού.

Ξεχασμένες εικόνες του χωριού

Η Σιτένια ραφιέρα


Στην κουζίνα μας είχαμε κρεμασμένη την Σιτένια ραφιέρα.
Εκεί η μάνα μας έβαζε το ψωμί, το τυρί και διάφορα άλλα φαγώσιμα για να τα προφυλάξει από τις μύγες και τα άλλα έντομα. Εκεί αερίζονταν και διατηρούνταν καθαρά και φρέσκια.
Τότε δεν υπήρχαν ψυγεία και αυτή η σίτα συντηρούσε τα τρόφιμα και τα διατηρούσε για λίχο χρόνο παραπάνω.

Ο νιπτήρας της αυλής



Κρεμασμένος στην αχλαδιά της αυλής εκεί μαζί με το καθρεφτάκι, ο νιπτήρας μας συντρόφευε και εξυπηρετούσε τις ανάγκες για την υποτυπώδη ατομική υγιεινή μας.
Τον γεμίζαμε πρώτα με νερό, το οποίο το μεταφέραμε με τενεκέ, ή με γκιούμι και με κόπο το ρίχναμε από πάνω όπου υπήρχε ένα καπάκι.
Κι ύστερα με μισή στροφή του χερουλιού το βρυσάκι άρχιζε να τρέχει νερό.
Έβαζες τη χούφτα σου από κάτω να μουσκέψει και έτριβες τα δυο σου χέρια
Κάτω δεξιά και αριστερά υπήρχε θέση για το σαπούνι, τι πλύσιμο μπορούσες να κάνεις τώρα με αυτό!!!!!
Κάθε πρωί όμως ο πατέρας πλένονταν και ξυρίζονταν εκεί.
Αλλά και η μάνα μας εκεί έπλενε τα πιάτα και όλα τα κουζινικά της σκεύη.
Ο νιπτήρας ήταν εκεί μέχρι που έγινε το υδραγωγείο στο χωριό. Με το δίκτυο ύδρευσης σε όλα τα σπίτια περάστηκαν βρύσες και αυτός διακριτικά αποχώρησε, αφήνοντας πίσω του μόνο νοσταλγικές μνήμες!!!

Μια σπάνια πλανητική ευθυγράμμιση!



Ένα από τα σπανιότερα αστρολογικά φαινόμενα και πιο ευοίωνα είναι η πλανητική ευθυγράμμιση που συμβαίνει τον Μάιο του 2011! Ο Ήλιος βρίσκεται στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος. Γύρω από αυτόν είναι οι πλανήτες, με τον Ερμή πλησιέστερο, στη συνέχεια είναι η Αφροδίτη, που ακολουθείται από τη Γη, τον Άρη και τον Δία. Όλοι αυτοί οι πλανήτες θα φαίνονται με γυμνό μάτι!
Κάθε ένας από αυτούς τους πλανήτες κάνει κάτι δικό του στη δική του τροχιά, με τον Άρη και τον Δία, που είχαν χρόνια να κάνουν την τροχιά αυτή (δηλ να πάει δεξιά γύρω από τη Γη ενώ η Αφροδίτη και ο Ερμής θα βρίσκονται από την άλλη πλευρά), και δεν είναι περισσότερο από ένα τέταρτο του ουρανού μακριά από τον Ήλιο.

Ωστόσο, από τις 9 Μαΐου έως στις 13 Μαΐου του 2011, μια πολύ σπάνια πλανητική ευθυγράμμιση πραγματοποιείται. Οι τέσσερις αυτοί εσωτερικοί πλανήτες, (εκτός από τη Γη), θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι, και θα φαίνονται σαν φωτεινά άστρα, αποτελώντας ένα απίστευτο θέαμα του ορίζοντα της Ανατολικής πλευράς. Η τελευταία φορά που αυτοί οι τέσσερις πλανήτες βρίσκονταν σε τόσο στενή ευθυγράμμιση ήταν περίπου στις 29 Οκτωβρίου του 1910, πάνω από 100 χρόνια πριν. Αξίζει λοιπόν να τους αναζητήσετε με το βλέμμα σας τις ερχόμενες μέρες...

επικοινωνιστε μαζι μας